pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon

zoeken in deze site

Speltips per leeftijdsgroep

Bij het organiseren van de wekelijkse groepsbijeenkomsten kun je wel wat inspiratie gebruiken. JongNL Limburg heeft een breed scala aan spellen die je speelt met kinderen of jongeren, jongens of meisjes, in een grote of kleine groep. Hier vind je tweewekelijks een nieuwe speltip per leeftijdsgroep. Ook kun je de vorige speltips terug kijken. Nog meer inspriratie vind je op samenspelenboek.nl of download een A4-spellenronde of creativiteitsopdracht.

Klik hier voor begeleidingstips per leeftijdsgroep.Minioren - groep 1 en 2 basisonderwijs

Vlijtige eekhoorntjes
Nodig eikels, kastanjes, walnoten, knikkers, kurken, kauwgomballen, snoepjes, kartonnen bekertjes.

Speluitleg De winter staat voor de deur en de eekhoorntjes gaan een voorraad voedsel aanleggen. Alle kinderen krijgen de opdracht om een zo groot mogelijke voorraad in te slaan. De leider zet een klein speelveld in het bos of op het grasveld uit en verdeelt hier alle kleine voorwerpen, noten en lekkernijen. Elke deelnemer krijgt een kartonnen bekertje en zet het voor zich neer op de grond. Dit is het voorraadhol dat gevuld moet worden. Na het startsein stormen alle eekhoorns op het speelveld af op zoek naar zoveel mogelijk voorwerpen. Wie iets gevonden heeft, moet het apart naar zijn bekertje brengen, voor hij verder mag zoeken en iets anders oprapen. Na een tijdje geeft de leider het eindsignaal. Welke eekhoorn heeft het meeste verzameld in zijn hol? Natuurlijk worden de snoepjes aan het einde eerlijk verdeeld.

Pepernoten-race
Nodig: pepernoten, schildersplakband
S
peluitleg Trek met schildersplakband een startlijn op de vloer en aan de andere kant van het lokaal een eindstreep. Verdeel de spelers in twee teams. De eerste twee spelers van ieder team gaan op handen en voeten zitten en er wordt een pepernoot op hun rug gelegd. Kruipend gaan de spelers naar de eindstreep.Valt de pepernoot van de rug, dan moet de speler opnieuw beginnen.

Sint verkleedkist
Nodig: zie speluitleg
Speluitleg:
Jonge kinderen vinden verkleden altijd leuk. Plaats in de Sinterklaastijd een verkleedkist in de blokhut met daarin verkleedspullen die met Sint en Piet te maken hebben. Het hoeft geen dure investering te zijn, want een aantal verkleeddingen kun je ook zelf maken van papier, zoals mijters en Pietenmutsen. Een tabberd kan ook een rood laken of gordijn zijn. En een bezemsteel met een krul van karton kan als staf dienst doen. Vergeet niet foto’s te nemen van de verkleedpartij.

Tok tok tok
Nodig: blinddoeken
Speluitleg: Alle spelers lopen geblinddoekt door het vertrek. Één spelers is de vos, de andere spelers zijn de kippen. Telkens als twee spelers tegen elkaar opbotsen, vraagt er een: “Tok? Tok?” Zegt de andere speler: “Tok! Tok!”, dan gaat hun zoektocht verder. Wanneer een speler tegen de vos opbotst, moet de vos antwoorden met “Rrrrrrrw!” De kip wordt dan ,verslonden’en verandert ook in een vos. Voor de kippen wordt het dus steeds moeilijker om het groeiend aantal de vossen te ontwijken.

voelen en combineren
Nodig
:
blinddoeken, eenvoudige voorwerpen waarvan er telkens twee bij elkaar horen
Speluitleg: Twee groepen kinderen gaan in rijen naast elkaar staan. Iedere speler krijgt een blinddoek v aan elke rij en een willekeurige volgorde de voorwerpen door. De kinderen moeten deze betasten en doorgeven. Ze mogen niet zeggen wast ze denken in hun handen te hebben. De leiding plaats vervolgens de voorwerpen op een tafel met een doek erover. De blinddoeken gaan af en de kinderen overleggen per groepje welke voorwerpen zich onder de doek bevinden en welke bij elkaar horen. Een kopje en een schoteltje? of een gekookt ei en een eierdopje? Welke groep kinderen is goed in onthouden? Dat blijkt aan het eind als de doek van de voorwerpen wordt afgenomen.

creatief met modder
Nodig: grond, speelzand, water emmers, potjes, bekertjes, papier, touw zeep, water en handdoeken
Speluitleg: Laat de kinderen in oude kleren naar de clubbijeenkomst komen, want het gaat een vieze boel worden. Wellicht goed om vooraf te vragen om een setje schone kleren mee te nemen, zodat de kinderen zich na het spelen kunnen omkleden. Natuurlijk moet er eerst modder gemaakt worden. Zet speelzand, grond en water klaar en de kunnen hebben verder geen uitleg nodig. Activiteiten kunnen zijn: verspringen in de modder, schminken met modder, een modderschilderij maken, met emmers, potjes of bekers modder sjouwen en een kasteel maken, een modderbaan maken, moddergooien etc.

paniek in het bos
Nodig: kaartjes met dieren die leven in het bos en kaartjes met dieren die je kunt vinden in de dierentuin.
Speluitleg: Vorm 3 groepen; bewakers, dierentuindieren en bosdieren. De spelers met de kaartjes van dierentuindieren en de bosdierenkaartjes verstoppen zich in een afgebakend gebied in het bos. Er is paniek in het bos, want de dieren uit de dierentuin zijn ontsnapt en toen het bos ingerend. De bewakers moeten proberen alle dierentuindieren te vangen. Ze gaan zoeken in het bos. Wordt een speler aangetikt, dan moet deze zijn kaartje laten zien aan de bewaker. Is de gevangen speler een bosdier, dan moet hij worden vrijgelaten. Is de gevangen speler een dierentuindier dan wordt deze bij de hand genomen door een bewaker en gaan deze samen verder zoeken naar circusdieren. Zijn alle circusdieren gevonden? Dan kunnen de rollen worden omgewisseld.

de dierentuin     
Nodig: spel zonder spelmateriaal.
Speluitleg: Een leider loopt met de kinderen kriskras door de zaal. Door het geven van simpele opdrachten veranderen de kinderen van beweging: lopen als een olifant, stampvoetend en trompetterend. Als een aap, wild slingerend met 'lange armen' en een 'oe oeh, a aah'. Als een slang; sissend en kronkelend op je buik. De leider kan kiezen om het zelf voor te doen of het aan de kinderen vragen een dier na te doen.