pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon

zoeken in deze site

Speltips per leeftijdsgroep

Bij het organiseren van de wekelijkse groepsbijeenkomsten kun je wel wat inspiratie gebruiken. JongNL Limburg heeft een breed scala aan spellen die je speelt met kinderen of jongeren, jongens of meisjes, in een grote of kleine groep. Hier vind je tweewekelijks een nieuwe speltip per leeftijdsgroep. Ook kun je de vorige speltips terug kijken. Nog meer inspriratie vind je op samenspelenboek.nl of download een A4-spellenronde of creativiteitsopdracht.

Klik hier voor begeleidingstips per leeftijdsgroep.minioren - groep 1 en 2 basisonderwijs

tok tok tok
Nodig: blinddoeken
Speluitleg: Alle spelers lopen geblinddoekt door het vertrek. Één spelers is de vos, de andere spelers zijn de kippen. Telkens als twee spelers tegen elkaar opbotsen, vraagt er een: “Tok? Tok?” Zegt de andere speler: “Tok! Tok!”, dan gaat hun zoektocht verder. Wanneer een speler tegen de vos opbotst, moet de vos antwoorden met “Rrrrrrrw!” De kip wordt dan ,verslonden’en verandert ook in een vos. Voor de kippen wordt het dus steeds moeilijker om het groeiend aantal de vossen te ontwijken.

Klik hier voor nog meer speltips voor minioren.maxioren - groep 3, 4 en 5 basisonderwijs

kleien op een boom
Nodig voldoende klei en materialen uit de natuur
Speluitleg: Stimuleer de verbeelding van de spelers door hen uit te dagen om hun mooiste fantasiefiguur van klei op een boomstam te boetseren. Daar naast mogen ze allerlei materialen uit de natuur gebruiken als verfraaiing van het kleifiguur, zoals nootjes, takjes, blaadjes, steentjes, veertjes, bloemen of besjes. Een gezicht van een elfje, van een kabouter of een dier op een boomstam, dat is toch veel verrassender dan in de blokhut op de knutseltafels. Misschien kan na afloop wel een wandelroute voor belangstellenden langs de boomvoorstellingen worden uitgezet.

Klik hier voor nog meer speltips voor maxioren.junioren - 6, 7 en 8 basisonderwijs

teken-estafette
Nodig: pennen, papier
Speluitleg: Vorm groepjes van vier spelers. Ieder groepje krijgt papier en een pen. De spelleider fluistert hierna bij een speler uit ieder groepje eenzelfde woord in het oor. Deze spelers gaan terug naar hun groepje en proberen met tekenen aan de andere spelers van zijn groepje duidelijk te maken om welk woord het gaat. Het woord zelf mag niet opgeschreven worden. Wordt het woord geraden, dan mag een volgende speler uit het groepje een nieuw woord bij de spelleider gaan halen en voor zijn groepje uittekenen. Welk groepje is snel in het tekenen en raden van woorden? 

Klik hier voor nog meer speltips voor junioren.senioren - voortgezet onderwijs

letters van takjes
Nodig: kleine takjes, ijzerdraad, wol, draad
Speluitleg: Verzamel dunne takjes en rangschik deze op de tafels in de vorm van een letter. Bindt de takjes met ijzerdraad aan elkaar vast, zodat een duidelijke letter ontstaat. Windt hierna met verschillende kleuren wol en draad om de takjes heen. Op deze manier krijg je een mooie letter van takjes en draad. Maak aan de bovenzijde van de letter een lusje om ze op te hangen. Wanneer op diverse tafels verschillende letters gemaakt worden, kan op deze manier een fraaie naam ontstaan. Misschien de naam van de groep of van het clubgebouw.

Klik hier voor nog meer speltips voor senioren.