pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon

zoeken in deze site

Lopende projecten

Naast de cursussen en jaarlijks terugkerende activiteiten is JongNL Limburg ook voortdurend bezig met allerlei projecten die aansluiten bij een actueel / maatschappelijk onderwerp. Hieronder vind je een overzicht van de projecten waar JongNL Limburg op dit moment mee bezig is of die reeds zijn afgerond. Wil je meer weten over één van onderstaande projecten, neem dan gerust contact op met het bureau van JongNL Limburg.




 

Week voor de Gezonde Jeugd
samenwerkingsproject binnen het jeugdwerk


Ieder jaar vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland aandacht voor een leefomgeving waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

De inzet van de Week voor de Gezonde Jeugd van JOGG is om kinderen en jongeren te laten opgroeien in een gezonde omgeving: thuis, op school, in de buurt, in hun vrije tijd, tijdens het sporten en op het werk. JongNL levert hier wekelijks ook een grote bijdrage aan. Zowel op fysiek, mentaal als emotioneel en sociaal vlak dragen wij een steentje bij aan de gezondheid van de jeugd en jongeren die bij ons zijn aangesloten.

Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd en die jeugd kunnen wij bereiken; sterker nog, die jeugd zijn wij! Samen met drie andere jeugdorganisaties; Speeltuinwerk Limburg, Scouting Limburg en Jeugdwerk Limburg besteden we daarom elk jaar in juni aandacht aan de Week voor de Gezonde Jeugd. We proberen vrijwilligers maar ook ouders, verzorgers, opa’s & oma’s te inspireren om met gezondheid aan de slag te gaan in hun buurt, want overal in Limburg zorgen onze jeugdverenigingen voor spel, beweging, natuurbeleving en creativiteit.

In 2022 hebben we een gezamenlijke folder uitgebracht, vol met beweegtips, met een handige QR-code, zodat je meteen bij desbetreffende informatie van de activiteit uitkwam. Meer dan 10.000 deelnemers aan de Peuter-4daagse hebben deze folder meegekregen in een goodiebag. Wil je zelf deze folder ook? Deze kun je nog altijd aanvragen via de mail, info@jongnl.nl.

In 2023 maken we een vervolg op de folder, dit keer een digitale versie, omdat de peuters geen goodiebag meer ontvangen en ons bereik groter is wanneer we hem digitaal uitzetten.
De versie van 2023 zal volstaan met leuke zomertips. Spelletjes en activiteiten die buiten, bij de blokhut, in de speeltuin of in het bos te spelen zijn. Zowel alleen, als met anderen, met vriendjes of opa en oma.
Ook zullen er een paar heerlijk gezonde snacktips in staan, budgetvriendelijk en makkelijk om te maken. Zodra de folder beschikbaar is, zullen we hem hier, maar ook op social media delen. Hij is gratis te downloaden en handig voor zowel tijdens de groepsavond als in je eigen vrije tijd met je familie.

Hier alvast 2 leuke activiteiten, een tipje van de sluier:

  

 

SamenSpelen is een feestje!
Bij JongNL Limburg, Speeltuinwerk Limburg, Speeltuin de Roetsj en de Herman Broerenschool weten we dat alle kinderen, ook kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, graag Samen Spelen. Daarom organiseren we een Feestje, voor álle kinderen.



Wat gaat er gebeuren?
Tijdens dit Feestje zullen kinderen met en zonder beperking bij en met elkaar spelen. Naast de speelmogelijkheden de speeltuin de Roestj biedt zullen extra activiteiten georganiseerd worden die de ontmoeting tussen de kinderen zal bevorderen. Tijdens deze dag kunnen kinderen in een veilige omgeving elkaar observeren, aan elkaar wennen, met elkaar kennis maken, vertrouwd raken met elkaar en vooral elkaars mogelijkheden ontdekken. Ouders zullen ervaren dat veel speeltuinen prima geschikt zijn voor kinderen met een beperking.

Met dit Feestje willen we de integratie van kinderen met een beperking in de samenleving bevorderen. Kinderen met een beperking zijn allang geen afgezonderde groep meer, maar maken actief deel uit van de samenleving. In een samenleving waarbij het volwaardig meedoen van mensen in een kwetsbare positie steeds een centraler thema wordt, is het van belang dat vooroordelen en andere drempels tussen mensen onderling geen rol meer spelen. Begrip voor elkaar hebben en voelen dat anders zijn kan én mag, zorgt ervoor dat iedereen zich prettig kan voelen in de samenleving. En kinderen doen dat spelenderwijs. Zo ontstaat een leefomgeving waarin we werkelijk met elkaar samen leven.

Voor wie?
Speciaal voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd die een link hebben met JongNL, de Herman Broerenschool of in Wessem wonen, die zin hebben in een bijzondere middag spelen.

Wie zijn wij?
Bij JongNL begeleiden opgeleide vrijwilligers activiteiten van kinderen in hun vrije tijd. Samenwerken, respect, vertrouwen en je veilig voelen vormen de basis voor samen spelen, plezier, creativiteit en natuurbeleving. JongNL telt 39 afdelingen in Limburgse dorpen en wijken.

Bij Speeltuinwerk Limburg (kortweg SpeL) zijn veel speeltuinen aangesloten. SpeL creërt kansen voor buiten spelen. De begeleiding is maatwerk.








Vanuit het project Respect On Venray is in samenwerking met Jeugdwerk Limburg, Scherp! ontstaan.
Binnen Respect On Venray is Scherp! ontwikkeld voor jongeren vanaf 12 jaar.
In het huidige project is ook een variant gemaakt voor leiding.

Scherp! voor jongeren
Soms merk je dat de sfeer in de groep tijdens de groepsavond niet heel erg fijn is.

Je kunt er de vinger niet op leggen. Scherp! kan dan bijdragen aan het verbeteren van het groepsklimaat. Zaken als ‘vooroordelen’, ‘discriminatie’ en ‘deelnemen aan een groep’ komen in de 2 uur durende workshop aan bod. Het uitgangspunt is altijd de groep zelf. Aan jongeren wordt gevraagd wat hun vooroordelen waren toen ze in de groep kwamen, wat respect voor ze betekent, wat ze van discriminatie vinden, of ze zelf wel eens discrimineren en wat belangrijke kernwaarden zijn voor hen als groep op dat moment. Naast dat er serieuze thema’s aangekaart worden is er ook ruimte voor ontspanning en humor.

We gaan vooral praktisch aan de slag; het is geen 2 uur lang ontvangen van informatie, maar uitwisselen en zelf aan de slag!

Scherp! voor leiding
Wil jij leren hoe je de sfeer op de groepsavonden kunt beïnvloeden en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het groepsklimaat? Dan is Scherp! voor leiding geschikt voor jou. Tijdens de workshop van 2,5 uur leer je hoe je zelf aan kijkt tegen het thema ‘respect’. Jouw visie hierop is namelijk van groot belang voor het groepsklimaat. Daarnaast leer je hoe je begeleidingstips, praktische werkvormen, spellen en activiteiten kunt toepassen binnen je groep ter voorkoming van een negatief klimaat of bij het ingrijpen als de sfeer even niet zo prettig is.

Aanvragen? Dat kan geheel gratis, door via PON het aanvraagformulier in te vullen.
Geef hierbij aan of je het voor je leden (vanaf 12 jaar) of voor de leiding aan wilt vragen.

Scherp! Kan ook interessant zijn voor (welzijns-) organisaties, scholen en gemeentes.
Wil je meer informatie neem dan gerust contact met ons op via info@jongnl.nl


EHBO
EHBO Doe je zo!
Samenwerking Rode Kruis en JongNL: Leer samen spelenderwijs over EHBO
Het spelpakket 'EHBO Doe je zo!' is verkrijgbaar bij JongNL Limburg. Voor 25 euro, exclusief verzendkosten, kom je in het bezit van een praktisch spel om samen met kinderen spelenderwijs veel te leren over EHBO. 
Als jeugdleider of leerkracht in het basisonderwijs wil je een veilige omgeving bieden voor kinderen. Je bent verantwoordelijk en zelfs wettelijke verplicht (de zorgplicht) voor de veiligheid en het welzijn van je (jeugd)leden, vrijwilligers en bezoekers te zorgen. Kinderen en begeleiders beschermen moet prioriteit nummer één zijn binnen je club of school. JongNL Limburg maakt het samen met het Rode Kruis gemakkelijk voor kinderen en begeleiders om hierop in te spelen, door spelenderwijs met de gevolgen van onveilig gedrag en onveilige situaties aan de slag te gaan onder het motto: EHBO Doe je Zo!
Klik hier voor meer informatie


nachtvanhetdorp logo
Nacht van het Dorp
JongNL Limburg werkt aan het project 'Nacht van het Dorp'. In samenwerking met een plaatselijke afdeling wordt een ontmoetingsnacht georganiseerd voor alle inwoners, verenigingen en bedrijven in een dorp. Het moet een feestelijk dorpsgebeuren worden, waarbij ontmoeting centraal staat en waaruit mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. De plaatselijke JongNL-afdeling wordt kartrekker bij de organisatie en kan zich zo van de beste kant laten zien.
Lijkt het jou leuk om in jouw dorp deze Nacht van het Dorp te organiseren? Neem dan contact op met het bureau.
Ook als je meer wilt weten over dit project, horen we het graag. Lees meer op de website, klik hier of stuur ons gerust een mail voor meer informatie.



tienertop5
Tiener Top 5 - professionalisering van het werken met tieners binnen JongNL
Voor JongNL zijn tieners- of seniorengroepen belangrijk. Nieuwe leiding, dus nieuwe vrijwilligers, komen veelal voort uit deze groepen. Het zijn later vaak de beste vrijwilligers: zij hebben immers zelf ervaren wat JongNL is en wat dit voor de ontwikkeling (ontspanning en ontplooïng) van een kind kan betekenen. Het blijft echter moeilijk om teieners te bereiken, te boeien en vast te houden.
Driftige pogingen om groepen tieners bij elkaar te houden zijn, in veel afdelingen, mislukt. Na de basisschool houden tieners het vaak voor gezien bij JongNL, dit doordat hun vrije tijdsbesteding anders wordt.
Speciaal voor dit soort situaties is de nieuwe tiener-methodiek ontwikkeld: De TienerTop 5.



Lekker in je vel
Een workshop waarin we je laten zien hoe je gevoelens bij kinderen bespreekbaar kunt maken als begeleider of leerkracht. Je leert hoe je kinderen oog kunt laten hebben voor elkaars situatie, een steuntje in de rug kunt geven als het even niet mee zit en hoe je kinderen vooruit kunt helpen.



BuddyRace
In samenwerking met GIPS Spelen&Leren hebben we een uniek programma voor groepsavonden ontwikkeld, voor leden uit groep 6 t/m groep 8 van het basisonderwijs en 1e klas voortgezet onderwijs.
Stichting GIPS Spelen&Leren werkt aan een juiste beeldvorming over gehandicapten bij kinderen. Gehandicapten vrijwilligers laten kinderen spelenderwijs ervaren hoe het is om met een beperking te leven en geven antwoord op alle vragen die kinderen hebben. 
Tijdens de BuddyRace kunnen kinderen in zeven race-onderdelen in tweetallen de strijd aan gaan met elkaar en ervaren zij in elke race een andere beperking.
Klik hier voor meer informatie


SBM logo
Samen Beweging Maken
Bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Leiding van JongNL is steeds op zoek naar nieuwe spelen, want: leuk spelaanbod trekt leden. Het spelaanbod is groot, maar in de praktijk is de variatie van materialen beperkt. Soms zie je een leuk spel, maar dan heb je nét niet de juiste materialen voorhanden. JongNL Limburg speelt daar op in!
Het project 'Samen Beweging Maken' gaat uit van 25 uitdagende spelmaterialen. Met deze materialen als uitgangspunt zijn 65 spellen bedacht. De spellen staan omschreven in een map, van makkelijk naar moeilijk. Voor groepjes van 4 tot 6 spelers, voor kindereni in de leeftijd van 4 tot 7 jaar, 7 tot 10 jaar, 10 jaar en ouder. Voor binnen en voor buiten.
Vraag de bijbehorende workshop aan om samen aan de slag te gaan.
Klik hier voor meer informatie



Kokerij sMAAK
JongNL wil een steentje bijdragen aan het stumuleren van het gezond gedrag van kinderen. In dit kader is het project 'Kokerij sMAAK' ontwikkeld.
Hiermee willen we niet alleen samenwerking, respect, vertrouwen stimuleren, maar ook positieve gezondheid en nieuwe smaakbelevingen.
De kokerij sMAAK probeert een stukje grote-mensen-wereld, dat tot de verbeelding van kinderen spreekt, binnen handbreik van kinderen te brengen. Tijdens Kokerij sMAAK gaan kinderen dingen doen die doorgaans alleen door volwassenen gedaan worden. We zorgen voor een hele beleving: aangeklede eettafels, bereiden van fingerfoodhapjes, het opdienen, het afruimen, het afwassen en alles wat bij komt kijken bij het runnen van een eigen klein restaurant.


app








JongNL App
Download de JongNL-app voor Google of Apple. Het laatste nieuws, spel- en begeleidingstips, informatie over cursussen, activiteiten en verhuurzaken overzichtelijk op je telefoon. Lekker makkelijk om bij de hand te hebben als je bijvoorbeeld een jaarprogramma maakt of een activiteit, toernooi of open dag organiseert. Op of aanmerkingen, of mis je iets? We horen het graag!

 



Afgeronde projecten

Samen Spelen is leuker banner
Samen Spelen is Leuker
JongNL spreekt alle kinderen en jongeren aan. JongNL is ook leuk voor kinderen of jongeren met een beperking. Dat kan een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn. Laat deze jongeren meedoen met JongNL!
Daarom organiseerde JongNL Limburg in samenwerking met PSW en MEE een avondvullend spelprogramma waarin jouw leden spelenderwijs kennis maken met en ervaren wat het is om een beperking te hebben.


WATCH-spelprogramma
Het WATCH-Limburg-team, bestaande uit medewerkers van JongNL Limburg, het IVN en Scouting Limburg, bezocht in 2011 maar liefst 15 kampen met het unieke WATCH-spelprogramma. Op een speelse manier werd de wondere waterwereld ontdekt door middel van het WATCH-Limburg-spel en schepnetjes aan de waterkant. Kinjerkroam, destijds een kinderprogramma op L1, was te gast bij JongNL (Jongerengilde) Sevenum. Ook was WATCH te zien bij Binnenspel, een programma op L1.


Groen op kamp
Tijdens de zomer van 2007 bezochten Scouting Limburg en JongNL Limburg verschillende groepen met het project 'Groen op Kamp'. Dit project was opgezet om groepen en afdelingen bewust te maken van de - eenvoudige - mogelijkheden om duurzaamheid in het programma en tijdens het kamp te betrekken. Voor de vrijwilligers van afdelingen was een waaier ontwikkeld die tips en suggesties gaf voor programma-invulling rondom het thema 'duurzaamheid'.
Op kamp werd een spelprogramma gepresenteerd, dat voor kinderen en jongeren probeerde duidelijk te maken hoe zij zelf een steentje bij konden dragen.


Koempoelantoer
Op 11 september 2004 ging in Venray de Koempoelantoer van start. Iedereen was laaiend enthousiast. De Koempoelantoer is een Theater-, Kijk-, Doe-, Leer- en Speelspektakel voor het hele gezin. Door actief deel te namen aan de Koempoelantoer ondersteunden we het Molukse Children Activities-project van de NOVIB. Dit ontwikkelingsproject maakte activiteiten mogelijk, die hulp bood aan kinderen en jongeren op de Molukken. In december 2010 kwam na 6 jaar een einde aan het succesvolle project. 


Het Mysterie van de Krachtige Kraal
De kampmap 'Het Mysterie van de Krachtige Kraal' was overzichtelijk uitgeschreven kampprogramma dat met alle spelpijlers raakvlakken had. Ter ondersteuning van de vrijwilligers in het werkveld. Een super spannend verhaal, met kamplied en boordevol sport- en spelactiviteiten, tochten en creatieve opdrachten.
Met als basis een verhaal met per dag uitgewerkte sportieve en creatieve spellen, knutsels, suggesties voor aankleding patronen voor kostuums en zo meer.

voedselbank
JongNL en L1 voor de voedselbank
Ten tijden van het project in samenwerking met L1, telde Limburg 1400 gezinnen die zelf niet in hun eerste levensbehoefte konden voorzien. Dit waren maarliefst 3270 personen die afhankelijk waren van de voedselbank. JongNL wilde in de aanloop van Kerstmis ook aan deze mensen denken. Samen met L1 en de Voedselbank hebben we veel ingezameld om ook deze mensen een mooie kerst te geven.

ietsmetjefiets logo
Iets met je fiets
'Iets met je fiets' was een groepsavond-vullend en gratis aangeboden activiteit die in het teken stond van je fiets en je veiligheid op de weg. Een leuke, leerzamen groepsavond, geheel verzorgd door JongNL Limburg en Veilig Verkeer Nederland. De activiteit vond in en om de blokhut plaats en bevatte de volgende onderdelen:
- Test je kennis met de verkeersquiz
- Show je fietsvaardigheden in de streetbattle
- Ga de strijd aan met elkaar, wie kan het snelst zijn band plakken tijdens de fietsfix
- Ben jij een drunken monkey? Ervaar wat alcohol met je lijf doet, zonder zelf een druppel te drinken!?

 
 

SamenSpelen is een feestje!
Bij JongNL Limburg, Speeltuinwerk Limburg, Speeltuin de Roetsj en de Herman Broerenschool weten we dat alle kinderen, ook kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, graag Samen Spelen. Daarom organiseren we een Feestje, voor álle kinderen.