Kampcursus - Kamp Workshopweek - Cursus Primitief

Op kamp gaan is hét hoogtepunt van een JongNL seizoen!
Het hoogtepunt in het programma van JongNL is ongetwijfeld het zomerkamp. Het is mede om die reden dat het kamp een gedegen voorbereiding vraagt. Vrijwilligers gaan een week(end) lang samen met kinderen op pad. Gedurende die periode krijgen zij te maken met vragen en problemen die zich tijdens de wekelijkse groepsbijeenkomsten niet voordoen. Kinderen zijn een week van huis, weg van hun ouders/verzorgers, broertjes en zusjes en vriendjes uit de straat. Buiten programmatische en organisatorische zaken komen er tijdens een kampweek dan ook gevoelsmatige kanten om de hoek kijken. Al deze zaken vergen voorbereiding, overdenking en een bepaalde manier van handelen. De verantwoordelijkheid krijgen over andermans kinderen is niet zomaar iets. JongNL Limburg ondersteunt de leiding die deze verantwoording draagt zoveel mogelijk door het aanbieden van documentatie en het aanbieden van cursussen en workshops.

Taak en plaats van de leiding op kamp
De leiding van een kamp is tijdens het kamp ondergeschikt aan de belangen van het kind. Hoofdtaak van de leiding op kamp is het realiseren van een plezierig en zo verantwoord mogelijk kamp voor de kinderen. De leiding op kamp is een evenwichtige groep vrijwilligers die het kamp in voorbereiding, uitvoering en evaluatie goed kan organiseren. De leiding op kamp dient tegemoet te komen aan de behoeften van de kinderen. De leiding op kamp, onder leiding van de kampleider, is gezamenlijk verantwoordelijk voor het welslagen van het kamp.

Waarom zijn er zoveel vrijwilligers die zich heel wat extra werk op de hals halen door mee te werken aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van een kamp? Waarom zijn er vrijwilligers die er zelfs vrije dagen voor over hebben? Het antwoord kan heel eenvoudig zijn. Voor zowel de kinderen alsook voor de leiding is het op kamp gaan een geweldige en unieke beleving!

KAMP-cursus
voor alle leiding die met kinderen op kamp gaat

KAMP-workshopweek
voor iedereen die inzicht wil krijgen in de rol van kampleider

KAMP-cursus Primitief
voor iedereen die primitieve en survivalachtige activiteiten wil ervaren voor op kamp

 

Gezond eten op kamp
Buitenlucht maakt hongerig. Over het algemeen eten kinderen meer op kamp dan thuis. Een zomerkamp leent zich uitstekend om kinderen, op een speelse manier, gezonde gewoonten aan te leren. Kinderen zijn geneigd om het voorbeeld van de groep te volgen: ‘zien eten doet eten’. Wat kinderen thuis niet lusten, eten ze op kamp ineens met smaak. 

Wist je dat kinderen sneller geneigd zijn om een gezonde keuze te maken, wanneer ze eerst stilstaan bij het feit dat hun 'held', ook altijd gezond eet. Bij JongNL is de held: het themafiguur tijdens het zomerkamp die elke dag om 11 uur een appel eet. Zo hebben ze bij JongNL ook ervaren dat kinderen graag een fruit- of groentesnack eten, maar dan wel gesneden in hapklare stukjes. Lees er meer over in de folder Gezond eten op kamp.