Basiscursus

De introductieavond en de basiscursus zijn twee onderdelen van het Groeien in JongNL schema. Interessant voor iedereen die leiding geeft aan een groep bij JongNL en zich verder wil ontwikkelen in de wereld van het jeugdwerk.

Naar aanleiding van vragen, op- en aanmerkingen omtrent de vorige introductiecursus, is er vanaf september 2021 een vernieuwde cursus voor aanstaande- en beginnende leiding ontwikkeld: de Basiscursus. Het Groeien in JongNL-schema is hierbij een houvast voor afdelingen en leiders om te kunnen ontwikkelen binnen JongNL. Het ontwikkelingsverloop is uitgewerkt in 9 stappen. Je zult zien dat vanaf stap 4 de stappen parallel aan elkaar gevolgd kunnen worden of in een andere volgorde, naargelang de interesse van de leiders.

Op deze pagina bespreken we stap 2 en 3 van het Groeien in JongNL-schema.
Wil je meer weten over het schema ‘Groeien in JongNL’? Klik dan snel hier.
Download hier overige info en voorwaarden over deelname aan de basiscursus.

stap 2 - Introductieavond
In september en oktober vinden verspreid over de provincie diverse introductieavonden plaats.
De introductieavond is in de basis bedoeld voor senioren, beginnende leiders of buitenstaanders die leiding willlen worden. Maar ook voor leiding die al langer lid is, is het een soortement van verfrissing om weer even stil te staan bij het leiderschap en wat er allemaal bij komt kijken.
Check hier onze agenda voor de meest actuele data en om je in te schrijven.

Je leert op deze avond over/van:

  • Verwachtingen die JongNL van jou heeft, maar zeker ook over verwachtingen die jij t.o.v. JongNL hebt;
  • Bewust worden wat er bij komt kijken als je leider wordt en wat jouw (voorbeeld)rol hierbij is;
  • Kennismaking met andere leiders en andere afdelingen.

Na deze introductieavond, boordevol informatie, hopen we dat je een duidelijk beeld hebt van wat er allemaal komt kijken bij het leiderschap en kun je een weloverwogen keuze maken of je het leiderschap bij JongNL aan gaat.
Als je besluit om leider bij JongNL te worden, dan is de Basiscursus de eerstvolgende, logische stap in het Groeien in JongNL-schema.

Let op!
Je moet voor deelname aan de Basiscursus wel de introductieavond gevolgd hebben, die overigens gratis te volgen is.
Wil je mee doen, dan kun je je opgeven via PION.


stap 3 - basiscursus
De basiscursus is de vervanging voor de oude introductiecursus en kan door afdelingen worden aangevraagd.
De cursus is samengesteld voor alle leiding van JongNL die geïnteresseerd zijn in goed leiderschap, programmeren, de ontwikkeling van jeugdigen en zo meer. De cursus leidt op tot erkend leider en zorgt voor voldoende kennis en houvast om goed voorbereid met een groep binnen JongNL aan de slag te gaan. 
De basiscursus is zo opgezet dat hij geschikt is voor kersverse leiders, maar ook voor leiders die al langer leider zijn.
De uitwisseling van ervaring, kennis, voorbeelden, uitdagingen en (spel)ideeën uit de praktijk, gecombineerd met een stukje samenwerking, theorie uit het werkveld én interactieve activiteiten, maakt de vernieuwde basiscursus tot een inspirerende cursus, waarbij de deelnemers met een goed gevulde rugzak terug keren naar de afdeling.

Check hier onze agenda voor de meest actuele data.
Aanmelden kan via pion.

wat heb je er aan
Als vrijwilliger bij JongNL kom je vast en zeker veel situaties tegen waarvan je niet goed weet hoe je ermee om kunt gaan. Door deel te nemen aan de Basiscursus krijg je een goed beeld van wat je allemaal kunt verwachten als vrijwilliger.

  • Dagdeel 1: Leeftijdsgroepen
  • Dagdeel 2: Programmeren
  • Dagdeel 3: Hoe sta ik voor de groep?
  • Aanvullend dagdeel: Vervolgmodule


hoe gaan we het doen
De cursus bestaat uit drie dagdelen, die verschillende gepland kunnen worden. Tijdens de gehele cursus wordt theorie en praktijk met elkaar afgewisseld en met elkaar verweven, waardoor we op een leuke manier kennismaken met de diverse onderdelen.
De gezelligheid in de groep, het uitwisselend van ervaringen en het aanreiken van bruikbare (programma)tips staan voorop.
De kosten voor deelname aan de Basiscursus zijn € 75,00 per persoon.


basiscursus voltooien - aanvullende module
Om de basiscursus te voltooien neem je deel aan één van de volgende keuze modules. Deze zullen plaatsvinden in de maanden mei – juni, verspreid over de provincie.
Je kunt hierbij kiezen uit één van de onderstaande aanvullende modules:

  • Het andere kind – over ADHD, autisme en pestgedrag in de groep/afdeling;
  • JongNL Methode – over waarom we de dingen doen bij JongNL, zoals we ze doen;
  • Planning en organisatie – over organisatiestructuur en (groepsoverstijgende) activiteiten.    

 

pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon